Účinný způsob zabránění vstupu padělků na území České republiky

11. 3. 2024 | Zuzana Bartošovičová, LL.M.

Ohrožují padělatelé vaši značku? Objevte, jak se s nimi účinně vypořádat díky EU nařízení č. 608/2013, které vám dává moc chránit vaše práva a zastavit padělky na hranicích ČR, čímž zajišťuje bezpečí vašich zákazníků a integritu vaší značky.

Účinný způsob zabránění vstupu padělků na území České republiky

Zadržení zboží podle Nařízení EU č. 608/2013

Nařízení EU č. 608/2013 o vymáhání práv duševního vlastnictví celními orgány je právním předpisem, který upravuje postup celních orgánů v případě zboží vstupujícího na území členských států EU, které je podezřelé z porušení práv duševního vlastnictví. 
Toto umožňuje držitelům práv k duševnímu vlastnictví bránit svá práva a je nástrojem boje proti dovozu zboží porušujícího tato práva na území EU. 
Celní úřady, jako jediné orgány veřejné správy, které se zabývají problematikou spadající pod uvedené nařízení, tedy mají klíčovou roli v provádění opatření a zapojují se do boje proti padělání a pirátství, přičemž pomáhají ochraňovat práva duševního vlastnictví. 
 

Zadržení zboží podle Nařízení EU č. 608/2013

V tomto článku uvádíme podrobněji zejména nezběžnější způsob, tj. postup v případech zadržení zboží na základě žádosti a zjednodušené řízení o zničení zboží.

Celý postup začíná tím, že celní orgán při kontrole zboží pojme podezření, že určité zboží porušuje práva k duševnímu vlastnictví. Na základě tohoto podezření celní orgán zboží zadrží nebo pozastaví jeho propuštění. Ve většině případů takto celníci konají na základě žádosti, nicméně k zadržení/pozastavení propuštění zboží může docházet nejen na základě žádosti, ale i z vlastního podnětu celních orgánů (zadržení z úřední povinnosti, tj. ex offo). K zadržení z úřední povinnosti dochází zejména v případech, kdy celní orgán identifikuje podezřelé zboží, ale vlastník práv není držitelem platného celního opatření.

Žádost o přijetí opatření podávají oprávněné osoby (především vlastníci práv) v ČR u Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, podání žádosti nepodléhá správnímu poplatku. Celní úřad schvaluje žádosti s platností jednoho roku, přičemž platnost lze na základě včas podané žádosti opakovaně prodlužovat. 
V žádosti se uvádí zejména informace o vlastníkovi práv, resp. žadateli, informace o jeho zástupci, seznam práv, jichž se žádost týká, důležité údaje o pravém zboží, jakými jsou např. charakteristické znaky zboží, místo výroby, místa prodeje, distributoři, způsob balení. Rovněž se v žádosti uvádí dostupné informace o nelegálním zboží. Zmíněné údaje pak významným způsobem pomáhají celníkům odhalovat při kontrole zboží porušující práva. 

Žadatel může rozhodnout pro jaká území má být žádost platná – jednou z možností je unijní žádost pro vybrané/všechny členské státy EU, tou druhou je podání vnitrostátní žádosti, která platí pouze pro jeden stát EU.

Zde je na místě zdůraznit, že v České republice na rozdíl od jiných členských států EU celníci na základě nařízení postupují výhradně v případech zjištění podezřelých výrobků, které na území EU vstupují (zejména letiště), nikoli u výrobků identifikovaných na vnitrostátním trhu.

V případě zjištění podezřelého zboží tedy celní orgány pozastaví propuštění/zadrží zboží, následně informují deklaranta nebo držitele zboží a rovněž držitele rozhodnutí o přijetí opatření. Oznámení obsahuje informace o množství a povaze výrobků, celníci také zasílají fotodokumentaci podezřelého zboží. Pokud z fotografií nelze určit, zda se jedná o pravé zboží, může držitel rozhodnutí požádat o odběr vzorků pro další analýzu.  

Držitel rozhodnutí může dále požádat, aby mu celní orgány sdělily informace o příjemci, odesílateli, deklarantovi nebo držiteli zboží, jakož i údaje o původu, místě, odkud bylo dovezeno a kam zboží směruje. 

K tomu, aby podezřelé zboží mohlo být zničeno v rámci zjednodušeného postupu, je nutné splnit tyto podmínky:

  1. držitel rozhodnutí písemně potvrdí do 10 pracovních dní (resp. do 3 pracovních dní u zboží podléhajícího zkáze) ode dne, kdy mu bylo oznámeno pozastavení propuštění/zadržení, že bylo porušeno právo duševního vlastnictví a že souhlasí se zničením zboží,
  2. deklarant nebo držitel zboží písemně potvrdí do 10 pracovních dní (resp. do 3 pracovních dní u zboží podléhajícího zkáze) ode dne, kdy mu bylo oznámeno pozastavení propuštění/zadržení, že souhlasí se zničením zboží.

Ke splnění podmínky č. 2 přitom dochází i za situace, kdy deklarant nebo držitel zboží nepotvrdí svůj souhlas se zničením zboží ani neoznámí svůj nesouhlas se zničením v uvedených lhůtách. 

Pokud byly splněny obě podmínky, celní úřad zpravidla do pár týdnů vydá rozhodnutí o zničení zboží a zboží je následně zničeno. Nutno dodat, že v praxi často k samotnému zničení zboží dochází až po uplynutí několika měsíců, během kterých je zboží skladováno v celním skladu. 

Zničení zboží se provádí pod celní kontrolou. Náklady na skladování a zničení zboží hradí v České republice držitel práv ve všech případech, kdy tato částka přesáhne 100 Kč. 

Nejsou-li splněny podmínky pro zjednodušený postup, držitel rozhodnutí může dosáhnout zničení zboží pouze prostřednictvím podání určovací žaloby, čímž dochází k zahájení soudního řízení o tom, zda bylo porušeno právo duševního vlastnictví. Žaloba přitom musí být podána do 10 pracovních dní (resp. do 3 pracovních dní u zboží podléhajícího zkáze) ode dne, kdy mu bylo oznámeno pozastavení propuštění/zadržení zboží, nicméně tuto lhůtu lze na základě odůvodněné žádosti prodloužit o dalších 10 pracovních dní.

V případě, že držitel rozhodnutí ve stanovené lhůtě nepotvrdí porušení práva, nevyjádří souhlas se zničením zboží, ani nepodá určovací žalobu, celní orgány zboží propustí/ukončí zadržení.

Je pochopitelné, že s výše uvedeným postupem se váže nezanedbatelná administrativní zátěž celní správy. Pro její snížení i za účelem minimalizace nákladů nařízení stanovuje zvláštní postup pro tzv. malé zásilky padělků nebo nedovolených napodobenin. Malá zásilka je definována jako poštovní zásilka nebo expresní zásilka doručovaná kurýrní službou, která neobsahuje více než tři jednotky nebo jejíž hmotnost nepřesahuje dva kilogramy. Při tomto postupu celní orgány zadrží/pozastaví propuštění podezřelého zboží a takovéto zboží může být zničeno i bez výslovného souhlasu držitele rozhodnutí. Celní úřady však takto postupují pouze v případech, kdy oprávněná osoba o uplatnění výše uvedeného postupu požádá v žádosti o přijetí opatření. 

Naše kancelář má mnohaleté zkušenosti se zastupováním držitelů práv v celních řízeních. Pro naše klienty zajišťujeme podání žádostí o přijetí celních opatření nebo žádostí o změnu a prodloužení opatření, monitoring platnosti práv zahrnutých v celních opatřeních, komunikaci s celníky, školení příslušníků celní správy, přípravu odborných vyjádření, předběžné posouzení zboží. Aktivně sledujeme vývoj v této oblasti na evropské i vnitrostátní úrovni a případné změny včas implementujeme do naší praxe. Pokud je pro vás problematika padělků aktuální, rádi vám poradíme se zvolením vhodné strategie tak, aby byly vaše práva ochráněna co nejefektivněji.
 

Za tým THL Legal s.r.o.

Zuzana Bartošovičová, LLM.
Patentová zástupkyně – ochranné známky
Autorka působí v advokátní a patentové kanceláři jako patentová zástupkyně se  specializací na ochranné známky a padělky