To by sis měl patentovat!

10. 3. 2024 | Ing. Tomáš Veřmiřovský

Zajímá vás, jak efektivně chránit vaše nápady a technická řešení? Tento článek vás provede světem patentů, odhaluje jejich důležitost a vysvětluje, proč je patentování klíčem k úspěchu vašich vynálezů.

To by sis měl patentovat!

Skoro každý někdy takovou větu slyšel anebo i sám řekl.

Často byla myšlena jako vyjádření ocenění nějakého šikovného nápadu. Když se ale šikovného nápadu a myšlenky patentování chopí někdo podnikavý, může tato věta dát do pohybu spoustu věcí. Hned se v mysli rojí otázky: Kde se vlastně patentuje? Jak se dělá to patentování? Kolik to patentování stojí? a K čemu vlastně to patentování je?

Co je patent a jaká jsou jeho omezení?

Na otázku, co je to vlastně patent, lze zcela jednoduše odpovědět, že jde o způsob, kterým je možné ochránit vaše vynálezy. V tomto článku vám jednoduše a srozumitelně přiblížíme, co vlastně pojem patent znamená a jaké jsou jeho možnosti.

Ochrana patentem: Co to vlastně znamená?

Patent neboli patentový dokument je nástroj, který vám poskytuje ochranu v té míře, že vám umožňuje bránit se tomu, aby někdo jiný využíval váš vynález (resp. technické řešení, které je předmětem patentu) bez vašeho souhlasu coby majitele patentu. Technickým řešením je vyřešení neboli překonání nějakého technického problému.

Patentováním technického řešení majitel patentu uzavírá ve skutečnosti smlouvu a obchod se státem. Ten, kdo chce své řešení patentovat, musí totiž souhlasit s tím, že stát zveřejní popis jeho technického řešení. Popis vyřešení neboli překonání určitého technického problému se zveřejněním tak stane dostupným komukoliv z veřejnosti.

Oproti tomu stát se zaručuje, že pokud technické řešení splní určité požadavky, udělí na něj patent a po dobu, kdy majitel patentu bude platit státu poplatky, bude zajišťovat, že pouze majitel patentu a ten komu majitel patentu udělí souhlas, bude oprávněn toto řešení využívat.


Podmínky patentové ochrany

K tomu, abyste získali patentovou ochranu, existuje několik důležitých podmínek, které je třeba splnit a které stojí za to znát. Pojďme si podrobněji popsat, jaké jsou podmínky patentovatelnosti:

1. podmínka novosti a podmínka výsledku vynálezecké činnosti

Ne každý nápad týkající se technického řešení může získat patentovou ochranu. Jednou z podmínek patentovatelnosti vynálezu je, že musí být nový. Tato podmínka je splněna v případě, že dané technické řešení je natolik originální, nové a odlišné alespoň v jednom technickém znaku natolik, že ho nelze spojit s žádným jiným řešením, které bylo do té doby známé (liší od řešení známých z dosavadního stavu techniky).

Dalším podmínkou je skutečnost, že dané řešení musí být výsledkem vynálezecké činnosti. Tímto se rozumí, že se jedná o nápad, řešení, které není pro odborníka v daném oboru odvoditelné z jednoho nebo více předešlých již známých řešení. To znamená, že musí jít o nápad, ke kterému ze strany odborníka nelze dojít logicky na základě jeho odbornosti a informací, které jsou obsažené většinou na různých místech dosavadního stavu techniky.

2. podmínka charakteru řešení

Tato podmínka znamená, že patentem lze chránit pouze technická řešení. Jinými slovy řečeno, musí se jednat o řešení dosažená technickými prostředky, tj. prostředky vykazující technickou funkci. Z tohoto důvodu nelze bohužel podle aktuální české právní úpravy chránit patentem například vědecké teorie a matematické metody, počítačové programy, plány, pouhé vnější úpravy výrobků, pravidla a způsoby duševní činnosti atd.

3. podmínka druhu řešení

V případě této podmínky je jasně stanoveno, že patentovou ochranu lze získat pouze pro řešení, která spadají do dané vynálezecké kategorie. V tomto směru bychom jen stručně shrnuli, že existuje několik kategorií vynálezů jako např. „výrobek", „způsob výroby", „zařízení“, „použití“ nebo „zapojení“ a každá je různě definovaná, aby bylo zřejmé, do které z nich dané řešení spadá.

4. časově omezené trvání patentové ochrany

V této souvislosti je nanejvýš vhodné zmínit, že ochrana vašeho nápadu nemůže bohužel trvat věčně, i když by si to spousta vynálezců přálo. Nicméně v zájmu rozvoje techniky a celkové inovace ve světě platí, že doba trvání ochrany patentem trvá obecně 20 let od data podání (tzv. prioritního data) přihlášky vynálezu, jejímž předmětem je řešení, na které byl patent udělen.

Je nicméně dobré vědět, že v průběhu této doby může dojít k situacím, kdy uvedená ochrana může být zcela zrušena anebo částečně omezena.

Dále je dobré upozornit na skutečnost, že poté, co uplyne 20letá doba ochrany patentem, může být následně vynález volně používán kýmkoliv bez ohledu na to, zda má souhlas či ne.

5. územní omezení patentové ochrany

Detailní promyšlení strategie ochrany vašeho řešení, tj. v jakých zemích a v jakém rozsahu chcete dosáhnout patentové ochrany svého nápadu, je dalším í důležitým aspektem, který je dobré nepodcenit.

Je možné podat např. pouze národní patentovou přihlášku, ta pak bude platná pouze v té zemi, kterou si určíte. Národní přihlášku je samozřejmě možné podat v několika zemích najednou.


V Evropě má mnoho zemí svůj vlastní úřad průmyslového vlastnictví. Kromě toho zde působí i Evropsky patentový úřad, který zajistí udělení patentu v evropských zemích sdružených v Evropské patentové dohodě. Česká republika součástí Evropské patentové dohody je od roku 2003.

Další možností je podání mezinárodní přihlášky, tzv. PCT přihlášky, jejímž prostřednictvím je možné dosáhnout ochrany patentem až téměř ve 150 zemích světa. Záleží na tom, které konkrétní země si pro ochranu vašeho řešení vyberete a jaký druh ochrany pro váš nápad potřebujete.

Kdy může být patent zrušen nebo omezen?

Výše jsme uvedli, že v průběhu platnosti patentu mohou nastat situace, kdy ochrana patentem může být buď zcela zrušena anebo částečně omezena. Toto bychom chtěli na závěr a pro úplnost pochopení patentové ochrany stručně objasnit.

Jde o případy, kdy třetí strana zjistí, že v průběhu řízení o vaší přihlášce vynálezu nebyl vzat v úvahu určitý dosavadní stav techniky, který by měl vliv na novost nebo nebyla splněna podmínka uplatnění vynálezecké činnosti buď celého řešení anebo jeho části chráněné patentem. To znamená, že pokud byl nějaký podobný vynález již znám, ale patentový úřad toto nevzal v potaz, může to ovlivnit platnost vašeho patentu.

V takovém případě může kdokoli podat návrh na zrušení uděleného patentu, a to buď v celém rozsahu anebo částečně. V případě, že příslušný patentový úřad uzná skutečnosti uvedené v návrhu za oprávněné, vydá rozhodnutí o zrušení v celém rozsahu – na udělenou ochranu se pak nahlíží, jako by nikdy neexistovala. Příslušný patentový úřad může případně rozhodnou o pouze částečném zrušení patentové ochrany, přičemž patentová ochrana pokračuje dále pouze pro tu část řešení, která nebyla skutečnostmi uvedenými v návrhu na zrušení patentu dotčena.


Závěrem

V oblasti patentové ochrany existuje specifická terminologie, jejíž pochopení a zvládnutí je nezbytné pro správné pochopení práv a povinností toho, kdo si chce patentovat nějaké technické řešení. Specifická terminologie, složitost patentového řízení daná spojením technických a právních informací spolu s nutností jednat v některý případech se zahraničními zástupci, jsou hlavními důvody, pro které je patentovou ochranu vhodné řešit s pomocí patentových zástupců.

Pokud máte další dotazy týkající se patentů nebo chcete vědět více o tom, jak získat ochranu pro své nápady, obraťte se na nás. Rádi se vám budeme věnovat a vám veškeré potřebné informace. Vy tvořte, my se o postaráme o ochranu vašich nápadů.


Za tým THK Legal s.r.o.


Ing. Tomáš Veřmiřovský, Evropský patentový zástupce

Mgr. Radomír Nahodil, Patentový zástupce