Spory o doménová jména

13. 3. 2024 | JUDr. Vojtěch Trapl

Při střetu doménových jmen a ochranných známek je klíčová správná strategie ochrany. Prozkoumejte, jak se efektivně bránit proti cybersquattingu a jak využít arbitrážní a soudní řešení k ochraně vaší digitální identity a značky.

Spory o doménová jména

V digitálním světě, kde dnes tak intenzivně žijeme, je doména webové stránky jedním z nejdůležitějších aktiv, které lze “vlastnit“. Podle českého práva lze sice doménu pouze držet a nikoli vlastnit, neboť konkrétní doména je vždy pronajímána od registrátora na určitou dobu, nicméně tato skutečnost na významu práv k doméně fakticky nic nemění.

Doména je jednoduše řečeno adresa webové stránky na internetu, místo, kde se nachází digitální identita a možnost jejího užívání je považována za nutnost a zároveň samozřejmost. 

V současnosti jsou k dispozici stovky koncovek domén v souladu s pravidly pro TLD (top-level domény), tedy jak národní domény, tak i generické top-level domény. Nelze proto spravedlivě požadovat, aby si subjekty chránily prostřednictvím předchozí registrace všechny dostupné a vhodné domény pouze kvůli možnosti zabránění případnému nekalému soutěžnímu jednání. Naopak jsou to držitelé doménových jmen, kteří musí postupovat takovým způsobem, aby z hlediska řádného výkonu podnikatelské činnosti v souladu se zákonem nepůsobili nekalosoutěžně, a to ani registrací a užíváním domén. Ve vztahu k výše uvedenému lze odkázat také na závěry uvedené v rozsudku Nejvyššího soudu ČR, sp. zn. 32 Odo 447/2006 ze dne 3. května 2006, kde je uvedeno: „Pro běžného spotřebitele dovětky cz a com dostačující rozlišovací schopnost pro svoji nevýraznost nemají.“

Spory o domény jsou v současné době poměrně časté. Typická je situace, kdy si někdo registruje a užívá doménu, jejíž část je shodná nebo zaměnitelná s úspěšnou ochrannou známkou. Tato skutečnost může v oblasti nabídky výrobků nebo služeb způsobit potíže držiteli/vlastníkovi ochranné známky, který je velmi často i držitelem/vlastníkem podobné domény, a může způsobit odlákání stávajících i ztrátu potenciálních zákazníků a ztrátu příznačnosti ochranné známky pro jejího majitele. Ve vztahu k problematice sporů o domény je velmi důležité, aby si držitelé/vlastníci chránili svá práva k označením prostřednictvím registrací ochranných známek, neboť i když lze ve sporech o doménová jména uspět i bez registrované ochranné známky, bývá to mnohem složitější, Zatímco v případě ochranné známky stačí vlastníkovi ochranné známky doložit její registraci, v případě neregistrovaných označení závisí  úspěch ve sporu na schopnosti dokázat oprávněný zájem nebo práva dotčené osoby k danému názvu.

Doménové spory jsou obvykle řešeny prostřednictvím arbitrážních a soudních orgánů určených k řešení sporů o doménové jméno. Tyto orgány se liší v závislosti na konkrétní doménové koncovce (TLD) a jurisdikci. 

Hlavními typy orgánů, které řeší doménové spory:

World Intellectual Property Organization (WIPO)

WIPO je jednou z klíčových mezinárodních organizací, která poskytuje služby pro řešení sporů o doménová jména, zejména pro generické top-level domény (gTLD) jako jsou .com, .net, .org. aj. Proces, který WIPO používá, je známý jako Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP).


Národní arbitrážní fóra

Většina zemí má své vlastní orgány pro řešení doménových sporů týkajících se národní top-level domény (ccTLD), např. .uk pro Velkou Británii nebo .cz pro Českou republiku. 

V České republice je takovýmto orgánem Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky v Praze. 

Předmětem sporů o domény, které lze zahájit u Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO), je prokázání porušení Pravidel UDRP, zaměnitelnost doménového jména s ochrannou známkou, k nimž má navrhovatel práva (odst. 4 písm. a) bodu i) Pravidel UDPR, absence práv nebo oprávněných zájmů odpůrce ve vztahu ke spornému doménovému jménu (odst. 4 písm. a) bodu ii) Pravidel UDRP a registrace a užívání sporného doménového jména odpůrcem ve zlé víře (odst. 4 písm. a) bodu iii) Pravidel UDRP).

Řízení probíhá on-line na platformě zřízené pro daný případ sporného doménového jména. Věc je svěřena v souladu s Pravidly UDRP k řešení Panelu složenému buď z jednoho panelisty nebo ze tří panelistů. 

Podle Pravidel UDRP rozhoduje Panel o návrhu na základě skutkových tvrzení a předložených písemností. Panel je vázán nejen Pravidly UDRP, ale i pravidly a právními zásadami, které považuje za použitelné.

Podle bodu. 4 písm. a) Pravidel UDRP musí navrhovatel prokázat splnění všech tří podmínek, aby bylo možno rozhodnout o zrušení nebo převodu doménového jména:

  1. název domény registrovaný žalovaným je shodný nebo zaměnitelně podobný ochranné známce, k nimž má žalující strana práva 

    (jedná se např. o případy cybersquattingu, kdy je sporné doménové jméno, zaměnitelně podobné nebo identické s kmenem obchodní firmy nebo ochrannou známkou jiné osoby nebo o "typosquatting", kalkulující se překlepy při uvádění názvů),
     
  2. odpůrce nemá žádná práva ani oprávněné zájmy ve vztahu k názvu domény,

    (např. označení či název odpůrce neodpovídá názvu držitele/vlastníka ochranné známky či domény, nemá žádné oprávnění k užívání označení, které je předmětem domény), 
     
  3. název domény byl zaregistrován a je používán ve zlé víře.

    (např. stránka spojená se sporným doménovým jménem je přesměrována na webovou stránku bez aktivního obsahu, dochází k přesměrování na web konkurence, odpůrce nabízí prodej domény za vysoké částky).

Jak již bylo uvedeno výše, Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky je povolán rozhodovat spory o doménová jména .cz, tj. národní domény nejvyššího řádu pro Českou republiku. Řízení probíhá on-line podle Pravidel ADR, která se vztahují k registraci doménových jmen v ccTLD .cz. Tato pravidla vydává sdružení CZ.NIC, které je správcem národní domény.cz. Důležitým ustanovením Pravidel ADR je závazek držitele (sporného) doménového jména, že se v případě vzniku sporu o doménové jméno podrobí mimosoudnímu řešení sporu před uvedeným rozhodčím fórem. 

V řešení doménových sporů je také možné se obrátit na obecný soud. Volba mezi soudním řízením a alternativním řešením sporů vzniklých ve věci registrace nebo užívání doménového jména závisí na konkrétních okolnostech doménového sporu, včetně jeho komplexnosti, finančních aspektů, potřeby zachování důvěrnosti, souvislosti s porušením dalších práv. Alternativní řešení sporů nabízí výhody v rychlosti řízení nebo menší formálnosti řízení a nemožnosti odvolání, nicméně v něm lze uplatnit pouze nároky týkající se držby domény, tj. v něm nelze řešit další nároky, např. náhradu újmy nebo nárok na náhradu nákladů řízení. Soudní řízení je pomalejší a proti rozhodnutí prvostupňového soudu je možno podat odvolání. Náklady na oba výše uvedené druhy řízení bývají zpravidla srovnatelné, neboť byť jsou arbitrážní poplatky poměrně vysoké, v rámci soudního řízení je třeba počítat se soudními poplatky a výdaji na právní zastoupení, které mohou díky době řízení narůstat. 

Každý případ je jedinečný a výsledky řízení se mohou lišit v závislosti na konkrétních okolnostech řešené věci. Služby právního zástupce se specializací na duševní vlastnictví mohou výrazně zvýšit vaše šance na úspěch v doménovém sporu. Jsme připraveni vám nabídnout své odborné znalosti a poradenství a poskytnout vám potřebnou podporu při řešení těchto typů sporů.

Za tým THK Legal s.r.o.

JUDr. Vojtěch Trapl
advokát


Autor působí v advokátní a patentové kanceláři jako advokát a dále působí jako rozhodce ad hoc, člen panelu ADR Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky pro .eu domény (ADR Rules and ADR Supplemental Rules and under Public Policy Rules for .eu of the European Commission (EC Regulation 784/2004) a panelu ADR pro domény .cz